Wat is HPV?

Wat is HPV?

Humane papillomavirussen (HPV) zijn virussen die de huid en slijmvliezen infecteren. Er zijn ongeveer 200 soorten: ze kunnen de interne en externe genitaliën, de anale regio, verschillende delen van de huid en zelfs de mond en keel aantasten. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, treft HPV iedereen, ongeacht geslacht, seksuele of romantische aantrekkingskracht.

Geschat gemiddeld aantal nieuwe gevallen van HPV-gerelateerde kankers en genitale wratten per jaar in België* :

HPV in cijfers per jaar in België*.

18.000 gevallen van genitale wratten
641 gevallen van baarmoederhalskanker
332 gevallen van orofaryngeale kanker
160 gevallen van anale kanker

HPV is een van de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) ter wereld.

Bijna 90% van de geïnfecteerden elimineert het virus spontaan na 1 tot 2 jaar, dankzij hun natuurlijke immuniteit. Daarom wordt screening van de anus, penis, vulva, mond en keel niet routinematig aanbevolen. Bij verdachte laesies is het raadzaam om een arts te raadplegen. In de meeste gevallen blijft een HPV-infectie onopgemerkt omdat het virus aanwezig is in de cellen van de huid of slijmvliezen zonder symptomen te vertonen. Het kan dus onbewust worden overgedragen.

Wat is HPV?

Er zijn twee hoofdcategorieën HPV:

  • Virussen die voornamelijk slijmvliezen en seksueel overdraagbaar zijn. Deze infecties zijn vaak goedaardig, maar kunnen zich ontwikkelen tot precancereuze laesies en vervolgens tot kanker. De brochure en website gaan over deze categorie HPV.
  • Virussen die de huid. Deze veroorzaken goedaardige wratten op handen en voeten.

Hoe raak je besmet met HPV-virussen?

  • Wat genitale HPV betreft, vindt infectie voornamelijk plaats via seksueel contact (genitaal, oraal, anaal of met de huid) met een geïnfecteerd slijmvlies of gebied. Als ik bijvoorbeeld onbeschermd cunnilingus doe met mijn partner die een HPV-virus heeft, kan ik het oplopen.
  • Wratten op handen en voeten worden voornamelijk verspreid door huid-op-huidcontact of via een besmet oppervlak. Als ik bijvoorbeeld in contact kom met een besmette handdoek of sokken, kan ik besmet zijn.

HPV kan worden overgedragen zonder zichtbare wrat of symptomen.

*CCR. (2022). Humaan papillomavirus (HPV). [Brochure]. Beschikbaar op: ccref.org/e-vax/plaquette_semaine_europeenne_vaccination_2023.pdf