7 belangrijke feiten over HPV

#1 HPV treft iedereen

Ongeacht geslacht, leeftijd, seksuele of romantische aantrekkingskracht of genderidentiteit, kunnen we allemaal geconfronteerd worden met-HPV-infectie.

#2 HPV is zeer besmettelijk

HPV is een van de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen: 80% van de seksueel actieve bevolking zal op een dag geconfronteerd worden met een HPV-infectie, waarvan de helft tussen de 15 en 24 jaar oud is.

#3 HPV kan kanker en genitale wratten veroorzaken

Er zijn ongeveer 200 soorten HPV. Ongeveer 15 types worden beschouwd als "hoog-risico" omdat ze betrokken zijn bij de ontwikkeling van precancereuze laesies en zelfs verantwoordelijk zijn voor bepaalde kankers. Andere types veroorzaken zeer besmettelijke genitale wratten, condylomen genaamd.

#4 Baarmoederhalsuitstrijkjes kunnen precancereuze laesies opsporen

Ongeveer 99% van de gevallen van baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door een HPV-infectie. Om het risico op kanker te verminderen, is het belangrijk om elke 3 jaar een baarmoederhalsuitstrijkje te laten maken bij mensen met een baarmoeder tussen de 25 en 64 jaar. Boven die leeftijd worden de kosten van het uitstrijkje niet vergoed.

#5 Er zijn vaccins die beschermen tegen HPV

Condooms beschermen niet 100% tegen HPV omdat ze niet alle slijmvliezen bedekken. Het beperkt echter wel de overdracht van HPV en beschermt tegen andere soa's (hiv, chlamydia, enz.). Vaccinatie is de beste strategie om je te beschermen tegen HPV. In België zijn twee vaccins beschikbaar.

#6 Het ideaal is om voor het eerste seksuele contact gevaccineerd te zijn tegen HPV.

Om effectief te zijn, moet vaccinatie voorafgaan aan infectie. Daarom is het aan te raden om je op jonge leeftijd te laten vaccineren, voordat je seksueel contact hebt. Als je al seksueel actiefbent, kan een inhaalvaccinatie nog steeds worden besproken met je arts.

#7 Gevaccineerd worden beschermt mij en anderen

HPV-vaccins bieden individuele bescherming voor de gevaccineerden, maar ook collectieve bescherming. Als een voldoende groot deel van de bevolking gevaccineerd is, kunnen de betreffende virustypen niet meer worden overgedragen.