FAQ

#1 Hoe werkt vaccinatie?

Het vaccin helpt het lichaam om immuniteit tegen HPV te ontwikkelen door een HPV-infectie na te bootsen. Wanneer het vaccin in de arm wordt geïnjecteerd, reageert het immuunsysteem alsof het om het echte virus gaat, maar produceert het veel meer antilichamen dan de natuurlijke infectie om het te bestrijden. Zodra deze antilichamen zijn aangemaakt, blijven ze jarenlang of zelfs tientallen jaren in het lichaam en zijn ze klaar om elke toekomstige infectie met echte HPV-virussen te bestrijden.

#2 Werkt vaccinatie?

HPV-vaccins behoren tot de meest effectieve vaccins die tot nu toe zijn ontwikkeld. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat 100% van de personen die gevaccineerd zijn tegen HPV voldoende antilichamen hebben ontwikkeld om zichzelf te beschermen tegen de verschillende types HPV die in het vaccin aanwezig zijn. Vaccinatie biedt ook kruisvaccinatie tegen bepaalde typen die niet in het vaccin zijn opgenomen. De HPV-stammen die niet in het vaccin zitten, hebben overeenkomsten met de stammen die wel in het vaccin zitten, dus het vaccin is ook effectief tegen deze stammen. Het immuunsysteem heeft dus ook immuniteit ontwikkeld tegen deze stammen.

#3 Wat gebeurt er als ik me niet laat vaccineren?

Ongeveer 80% van de seksueel actieve mensen zal besmet zijn met minstens één type HPV, zelfs als ze maar één seksuele partner hebben in hun leven. In 90% van de gevallen raakt het lichaam de infectie op natuurlijke wijze kwijt. Er zijn echter veel verschillende soorten HPV, dus mensen die van het ene type HPV afkomen, kunnen in de toekomst opnieuw besmet raken met een ander type. Als de HPV-infectie niet wordt genezen door natuurlijke immuniteit, kan het leiden tot precancereuze laesies (groepen abnormale cellen) en uiteindelijk, na jaren of decennia, kunnen deze laesies kanker worden. De meest voorkomende vorm van kanker veroorzaakt door HPV is baarmoederhalskanker, maar HPV kan ook kanker veroorzaken van de vulva en vagina, penis, anus, keel, mond, amandelen of keelholte, evenals genitale wratten. Het vaccin helpt daarom om de natuurlijke immuniteit te versterken door meer antilichamen te produceren. Niet-gevaccineerde mensen hebben daarom minder antilichamen om infecties te bestrijden en lopen meer kans om HPV op te lopen.

#4 Ik ben ouder dan 18. Is het nog steeds de moeite waard om me te laten vaccineren?

Ja, het is altijd de moeite waard om je te laten vaccineren, maar het vaccin kan minder effectief zijn als je al seks hebt gehad en afhankelijk van je leeftijd. Voor optimale bescherming raden we aan om je te laten vaccineren voordat je voor het eerst seks hebt. Dit zorgt ervoor dat je nog nooit met HPV in aanraking bent gekomen. Bovendien is het immuunsysteem van je lichaamBovendien zal de immuunrespons van je lichaam op het vaccin sterker zijn als je je op de aanbevolen leeftijd laat vaccineren.

Het is echter aangetoond dat het vaccin veilig en effectief is tot de leeftijd van 45 jaar tegen HPV-stammen waarmee iemand nog nooit eerder in aanraking is gekomen. Daarom hebben sommige landen verschillende vaccinatieaanbevelingen. 

Je moet er ook rekening mee houden dat als je de eerste dosis van het HPV-vaccin krijgt na je 15e, je het vaccin in 3 doses kunt krijgen, volgens de bijsluiter van het vaccin. Het 2-dosis schema met het 9-valent vaccin (tot en met 18 jaar) is voorgesteld door de Conseil Supérieur de la Santé en wordt toegepast als onderdeel van het FWB Vaccinatieprogramma.

#5 Niemand in mijn familie heeft baarmoederhalskanker gehad. Is het nog steeds belangrijk dat ik me laat vaccineren?

Ja, HPV is geen genetische ziekte. Als niemand in je familie baarmoederhalskanker heeft gehad, betekent dat niet dat jij de ziekte niet zult krijgen. 

#6 Ik heb een vaste relatie en slechts één seksuele partner. Is het nog steeds de moeite waard om me te laten vaccineren?

Ja, het aantal HPV-infecties is hoog, zelfs bij mensen die maar één HPV-test hebben.-een enkele-e seksuele partner hebben. Zelfs als je een seksuele partner hebt (of van plan bent om een seksuele partner te hebben).-e alleen-e seksuele partner hebt (of van plan bent te hebben), kan hij of zij voor of tijdens jullie relatie andere seksuele partners hebben gehad. En u kunt in de toekomst ook andere partners hebben. Je laten vaccineren beschermt je tegen mogelijke toekomstige besmetting en overdracht van het virus op andere mensen.

#7 Ik had een HPV-infectie maar mijn laatste uitstrijkje was normaal. Ben ik immuun voor HPV?

Nee. Als je een HPV-infectie hebt geëlimineerd, is de kans kleiner dat je opnieuw met hetzelfde type HPV wordt geïnfecteerd. Maar er zijn veel verschillende soorten HPV en immuniteit voor één soort HPV voorkomt niet dat je andere soorten HPV oploopt.

#8 Ik heb een chronisch gezondheidsprobleem. Kan ik nog steeds gevaccineerd worden?

In de meeste gevallen wel. Je moet echter de risico's en voordelen van vaccinatie met je arts bespreken.

#9 Moet ik een antihistaminicum nemen voordat ik me laat vaccineren?

Nee. Het wordt niet aanbevolen om antihistaminica te nemen voordat je het HPV-vaccin krijgt. Vóór vaccinatie moeten artsen aan patiënten vragen of ze allergieën hebben of ooit een allergische reactie op een vaccin hebben gehad. Allergieën voor vaccins zijn zeldzaam, maar sommige vaccins bevatten stoffen of zijn in contact geweest met stoffen waarvoor sommige mensen allergisch kunnen zijn.

# 10 Is vaccinatie pijnlijk?

De injectie met het HPV-vaccin is zoals elk ander vaccin. De arm waar de injectie is gegeven, kan een paar dagen licht pijnlijk zijn. Soms wordt ook gedurende enkele dagen hoofdpijn gemeld. Het vaccin wordt daarom goed verdragen.

#11 Waar wordt het vaccin geïnjecteerd?

De injectie wordt in de bovenarm gegeven. Dit is waar de meeste vaccins worden geïnjecteerd.

#12 Kan ik kanker krijgen van het vaccin?

Nee. HPV-vaccinatie kan geen kanker veroorzaken. Integendeel, het kan sommige vormen van kanker voorkomen door infectie met de typen HPV die kanker veroorzaken te voorkomen. Vaccins bevatten deeltjes die HPV-virussen nabootsen, maar het zijn geen levende virussen en ze kunnen geen infectie veroorzaken.

#13 Kan het vaccin mijn kansen om zwanger te worden of toekomstige zwangerschappen beïnvloeden?

HPV-vaccinatie heeft geen invloed op de kans om zwanger te worden of op toekomstige zwangerschappen. Niet gevaccineerd zijn vormt een groter risico voor de toekomst. Bijna alle seksueel actieve mensen (ongeveer 80%) zullen tijdens hun leven geïnfecteerd raken met één of meerdere types HPV, en sommigen zullen een kanker ontwikkelen die gelinkt is aan dit virus of deze virussen. Baarmoederhalskanker, de meest voorkomende HPV-gerelateerde kanker, kan dodelijk zijn of leiden tot langdurige gezondheidsproblemen zoals onvruchtbaarheid.

#14 Mijn huid is rood en pijnlijk op de plek waar ik de injectie heb gekregen. Is dit normaal?

Ja, roodheid, zwelling en pijn in de arm zijn veel voorkomende bijwerkingen van het HPV-vaccin en veel andere vaccins. Dit zou binnen een paar uur tot een dag moeten verdwijnen. Als de pijn of roodheid aanhoudt of als je andere ongewone symptomen opmerkt, vertel dit dan aan je arts of verpleegkundige.

#15 Hoe lang ben ik beschermd na vaccinatie?

 Vaccinatie tegen HPV begon wereldwijd in 2006 en de huidige ervaring wijst niet uit dat een booster nodig is.

#16 Ik heb anale geslachtsgemeenschap, welke screening is geschikt voor mij?

Screening wordt niet routinematig aanbevolen voor de anus, penis, vulva, mond en keel. Bij verdachte laesies is het raadzaam om een arts te raadplegen.

#17 Als HPV bij mij is vastgesteld, kan ik dan doorgaan met onbeschermde seks met mijn terugkerende partner(s)? Bestaat er een risico dat ik HPV op hen overdraag?

Het is het beste om jezelf te blijven beschermen met een inwendig of uitwendig condoom en een latex penis (afhankelijk van de praktijk), omdat er altijd een risico is op overdracht van HPV. Dit verkleint het risico echter alleen maar. Gezien het vermogen van het virus om zich te verspreiden, is de enige effectieve preventie vaccinatie, screening (alleen voor baarmoederhalskanker) of onthouding van elk contact, zelfs seksuele aanrakingen.

#18 Ik ben een trans-man en ik heb mijn geslachtsaanduiding op mijn identiteitskaart veranderd van F naar M. Heb ik dan nog recht op vergoeding van mijn uitstrijkje? Heb ik nog steeds recht op vergoeding van mijn uitstrijkje?

Bepaalde geslachtsneutrale behandelingen worden alleen vergoed op basis van het NISS (National Register Identification Number). Als u uw geslachtskenmerk op uw identiteitskaart wijzigt, verliest u dit terugbetalingsvoordeel. Dit is niet het geval voor baarmoederhalsscreening, die door het INAMI wordt beschouwd als een niet-genderspecifieke behandeling en daarom wordt terugbetaald ongeacht het geslachtsteken. 

In de praktijk kunnen mensen naar hun huisarts, een planningsbureau of een gynaecoloog gaan en "baarmoederhalsuitstrijkje" aanvinken als ze een M hebben en aan de screeningcriteria voldoen. Er bestaat echter een risico dat baarmoederhalsscreening niet wordt aangeboden tijdens campagnes gericht op het grote publiek, die nog steeds afhankelijk zijn van het geslachtskenmerk om de doelgroep te bepalen.

FAQ bronnen :

  • WHO-brochure "Feiten over het virus, het vaccin en wat dit voor jou betekent - Antwoorden op veelgestelde vragen door adolescenten en jongvolwassenen".
  • End-of-study safety, immunogenicity, and efficacy of quadrivalent HPV (types 6, 11, 16, 18) recombinant vaccine in adult women 24-45 years of age; X Castellsagué, N Muñoz, P Pitisuttithum, D Ferris, J Monsonego, K Ault, J Luna, E Myers, S Mallary, O M Bautista, J Bryan, S Vuocolo, R M Haupt & A Saah; British Journal of Cancer volume 105, pages 28-37 (28 juni 2011).