Wat is het?
De meestalinfecties met HPV infecties kanker en raakt het lichaam het virus vanzelf kwijt. In bepaalde gevallen en bij bepaalde bepaalde stammen van het virus bekend als oncogeneis het mogelijk dat kanker te ontwikkelen.
Als humane papillomavirussen (HPV) een aantal vormen van kanker kunnen veroorzaken, zijn ze de belangrijkste oorzaak (meer dan 90% van de gevallen) van baarmoederhalskanker.
Volgens Sciensano (2019)in België deze kanker de 4e meest voorkomende bij vrouwen* tussen 25 en 44 jaar. Toch laat slechts 1 op de 2 vrouwen* zich regelmatig screenen op baarmoederhalskanker. En toch, als 80% van de vrouwen* om de 3 jaar hun baarmoederhals zou laten screenen, zou dit de incidentie en mortaliteit van baarmoederhalskanker met 90% kunnen verminderen!
Wat is het doel van screening?
Vóór het stadium van kanker precancereuze laesies verschijnen op de baarmoederhals, die zich pas na enkele jaren tot kanker ontwikkelen en meestal asymptomatisch (d.w.z. er zijn geen uiterlijke tekenen die op hun aanwezigheid wijzen).
Gelukkig kunnen deze precancereuze laesies worden opgespoord door middel van screeningwat betekent dat ze voordat ze zich ontwikkelen tot baarmoederhalskanker. baarmoederhalskanker.
Ze kunnen effectief behandeld worden en hebben een genezingspercentage. Aan de andere kant baarmoederhalskankers baarmoederhalskankers daarentegen vereisen een uitgebreidere behandeling, wat vaak leidt tot nawerkingen en een genezing die niet gegarandeerd is. genezing is niet gegarandeerd.
Daarom is het belangrijk om regelmatig regelmatige screeningzodat voorstadia van kanker kunnen worden opgespoord en behandeld om kanker te voorkomen.
Screening
Omdat het tijd kost om precancereuze laesies te ontwikkelen, moet screening slechts om de 3 jaar worden uitgevoerd, vanaf de leeftijd van 25 tot 64 jaar.
Hoe het gaat:
Stap 1: Maak afspraak met uw arts, gynaecoloog in je huisartsenpraktijk, kliniek voor gezinsplanning, ziekenhuis of laboratorium (als je een recept hebt).
Stap 2: Gebruik een spatel of kleine borstel kleine borstel borsteltje, zal de arts cellen verzamelen van het vaginale slijmvlies en de baarmoederhals door deze enkele ogenblikken in de vagina in te brengen. Deze test kan een beetje ongemakkelijk zijn, maar duurt niet lang. Direct na de test kan er licht bloedverlies optreden, dus een inlegkruisje kan handig zijn.
Stap 3: Het monster wordt naar het laboratorium gestuurd voor analyse. De resultaten worden vervolgens naar je arts gestuurd. Als de resultaten zijn negatiefwordt er geen contact met je opgenomen en hoef je verder niets te doen. iets doen tot de volgende volgende screening (over 3 jaar). Als eenafwijking wordt ontdektneemt hij of zij contact met je op om te bespreken wat er verder moet gebeuren (verdere testen, de voortgang van de afwijking, enz.)
Als dit type test positief is, betekent dit niet dat je een precancereuze laesie of kanker hebt. Het betekent dat er een afwijking in de cellen van de baarmoederhals is ontdekt en dat er verdere tests moeten worden uitgevoerd om de aanwezigheid van HPV te onderzoeken. In dit geval is het belangrijk om regelmatig controles te laten uitvoeren om de voortgang van deze afwijkingen in de gaten te houden en om jezelf te beschermen tijdens geslachtsgemeenschap om het risico op besmetting te voorkomen.
Hoeveel kost het?
In België wordt om de drie jaar een screeningsuitstrijkje aanbevolen en terugbetaald voor vrouwen (of iedereen met een baarmoeder) tussen 25 en 64 jaar. Aarzel niet om je arts of gynaecoloog om meer informatie te vragen.
F.A.Q.
Hoe weet ik of ik ben getroffen?
- Als je tussen de 25 en 64 jaar oud bent, een vrouw bent en/of een baarmoeder hebt, dan is screening op baarmoederhalskanker iets voor jou.
- Stoppen met screening op 64-jarige leeftijd is alleen geïndiceerd als er in de voorgaande jaren regelmatig is gescreend, er in de afgelopen tien jaar geen positieve resultaten zijn gevonden en er in de afgelopen 20 tot 25 jaar geen behandeling voor een precancereus of kankerletsel nodig is geweest.
Ik heb een hysterectomie ondergaan, moet ik dan nog steeds gescreend worden?
- In het geval van een totale hysterectomie (baarmoeder en baarmoederhals verwijderd) die niet het gevolg was van pre-kanker of baarmoederhalskanker, is screening niet langer nodig.
- In het geval van een gedeeltelijke hysterectomie (baarmoeder verwijderd maar baarmoederhals nog aanwezig) is screening nog steeds geïndiceerd.
- Als de hysterectomie het gevolg was van baarmoederhalskanker, zal er een gespecialiseerde follow-up met je arts worden opgezet, dus aarzel niet om er met hem of haar over te praten.
Ik heb al lang geen seks meer gehad, moet ik doorgaan met mijn screening?
- Pre-kankerlaesies ontwikkelen zich langzaam, soms over meerdere jaren. Daarom is het belangrijk om, zelfs in het geval van een lange periode zonder seks, zoals aanbevolen elke 3 jaar door te gaan met screening.