Mythes versus werkelijkheid

#1 "HPV-infecties komen alleen voor bij meisjes*."

MYTHE

Jongens** hebben evenveel kans als meisjes om met HPV besmet te raken, het over te dragen en mogelijk kanker te ontwikkelen. Vaccinatie tegen HPV is gratis voor jongens en meisjes van 13 tot 14 jaar (of geboren vanaf 2006 als gevolg van vertragingen door de COVID-vaccinatie), in de 1e differentiatie of 2e secundair. Bovendien wordt inhaalvaccinatie sinds 1 augustus 2022 vergoed, ongeacht het geslacht, van 15 tot en met 18 jaar.

#2 "Het heeft geen zin om jongeren te vaccineren die geen seks hebben."

MYTHE

Integendeel, om een grotere doeltreffendheid te garanderen, moet de vaccinatie plaatsvinden vóór een mogelijke HPV-infectie. Het is daarom aan te raden om het vaccin vóór het eerste seksuele contact toe te dienen.

#3 "Het dragen van een condoom voorkomt besmetting met het HPV-virus."

MYTHE

Het dragen van een condoom vermindert het risico op HPV-overdracht, maar biedt geen 100% bescherming tegen deze virussen, omdat het niet alle gebieden van seksueel contact bedekt. De beste manier om je tegen HPV te beschermen is je te laten vaccineren.

#4 "Het vaccin is niet effectief omdat het niet tegen alle typen HPV beschermt."

EEN NUANCIER

De effectiviteit van het vaccin is aangetoond in talloze wetenschappelijke onderzoeken. Hoewel vaccins niet beschermen tegen alle stammen van HPV (meer dan 200), beschermen ze wel tegen de stammen die het meeste risico lopen op condyloma, precancereuze laesies en kanker. Het is de meest effectieve manier van bescherming tegen HPV.

#5 "HPV-vaccins zijn gevaarlijk.

MYTHE

HPV-vaccins zijn net zo veilig als alle andere moderne vaccins. Elk vaccin is getest voordat het op de markt werd gebracht. Na de toediening van meer dan 300 miljoen doses vaccin in 74 verschillende landen is de veiligheid van het vaccin volledig bevestigd.

De Wereldgezondheidsorganisatie bevestigt de veiligheid van HPV-vaccins.

#6 "Aluminium in HPV-vaccins is slecht voor je gezondheid."

MYTHE

Aluminium wordt gebruikt in vaccins om ze effectiever te maken. De aanwezigheid ervan zorgt voor een reactie van het immuunsysteem. Er is wat controverse over het gebruik van aluminium, maar de dosis in vaccins vormt geen gevaar voor de gezondheid. Onze dagelijkse consumptie van aluminium in bijvoorbeeld voedsel of tandpasta is veel hoger dan de dosis in vaccins.

Toegang tot HPV-vaccinatie is een recht voor iedereen, ongeacht geslacht.

*mensen met vulva's
**mensen met penissen