Wat zijn de gevolgen van HPV-infectie?

De gevolgen

De risico's van HPV-infectie variëren afhankelijk van het type virus en kunnen meer of minder ernstig zijn. In ongeveer 90% van de gevallen kan natuurlijke immuniteit HPV in minder dan twee jaar elimineren. Soms kan het virus 'sluimerend' in het lichaam aanwezig blijven en geen symptomen veroorzaken. HPV 6 en 11 kunnen genitale wratten veroorzaken.

Andere types van het HPV-virus, waarvan 16 en 18 de gevaarlijkste zijn, kunnen precancereuze laesies veroorzaken. Als deze virustypen niet op tijd worden ontdekt en behandeld, kunnen ze kanker veroorzaken.

HPV en genitale wratten

Bepaalde HPV-virussen met een laag risico op kanker kunnen genitale wratten (condylomen) veroorzaken, wat goedaardige maar zeer vervelende symptomen zijn. Deze wratten zijn zeer besmettelijk en kunnen de verwerving van andere soa's in de hand werken.

Ze verschijnen :

In de vagina
Op het schaambeen
Op de vulva
Op of tussen de billen
Rond de anus
Over de plasbuis
Op de bovenbenen

Op de penis
Op het schaambeen
Op of tussen de billen
Rond de anus
Rond de plasbuis
Op de bovenbenen

Om deze wratten te behandelen zijn er medische of chirurgische behandelingen zoals zalf, vloeibare stikstof of laser. Maar genitale wratten kunnen soms binnen 3 maanden weer verschijnen! In feite kan dit gebeuren zolang het HPV-virus aanwezig is. Denk er dus aan om er zelf naar te zoeken en raadpleeg indien nodig een arts.

HPV en vormen van kanker

In sommige gevallen is een HPV-infectie verantwoordelijk voor het ontstaan van precancereuze laesies die kunnen leiden tot de ontwikkeling van kanker. De meest voorkomende vorm is baarmoederhalskanker, maar er kunnen ook andere vormen van kanker voorkomen, zowel bij mensen met een penis als bij mensen met een vulva.

Meer dan een derde van de mensen met baarmoederhalskanker in België sterft eraan. Bij andere vormen van kanker zijn de nawerkingen op lange termijn invaliderend.

   
Anale kanker
Kanker van de keel, mond, amandelen en keelholte


Baarmoederhalskanker
Vaginale kanker
Vulvarkanker


Peniskanker